Hírek

2018-03-05 10:42:23

Juhász Nándor Ceremóniamester 10 tanácsa, amire talán sokan nem is gondolnak…

 
 
 

1. Az amatőr fényképek és veszélyei

Az esküvőtökről nagyon sok fénykép és videó fog készülni, hiszen ma már egy mobiltelefonnal is lehet felvételeket készíteni, és akár pár perc alatt a világhálóra kerülhet egy számotokra nem túl előnyös fénykép. Ha ezt szeretnétek elkerülni, akkor a Ceremóniamesteretek jelezze a vendégeknek, hogy az esküvőről és rólatok ne töltsenek fel a tudtotok nélkül fényképeket a közösségi oldalakra. Továbbá érdemes azt is megjegyezni, hogy a nem hivatásszerű fényképész vendégek ne akadályozzák az általatok felkért profi fotós munkáját. 

 

 

 

2. Többórás cipőpróba otthon

Ha már megvásároltátok a nagy napra a cipőket, akkor ne essetek abba a hibába, hogy csak az esküvő napján bújtok bele, mert sajnos elég könnyen fel tudja törni a viselőjének lábát. Otthon akár több órán keresztül is szoktassátok a lábatokat az alkalmi cipőtökhöz, nézzetek benne tévét, sétáljatok a lakásban.

 

3. Sminkfeljavító készlet

A felfokozott érzelmi állapot, a megható és egyben örömteli pillanatok sok esetben könnyeket szoktak eredményezni. A vízálló festék a legtöbb esetben beválik, de én azt tanácsolom, hogy mindig legyen a legjobb barátnőnél egy sminkkészlet, mellyel könnyen feljavítható az elmosódott festék.

     

4. Nászajándéklista

A nászajándéklista célja, hogy a nagy napon ne kapjatok három kávéfőzőt, vagy olyan egyéb használati vagy dísztárgyakat, melyek nem tetszenek nektek. Írjátok össze otthon azokat a dolgokat, melyekre szükségetek van, és keressetek fel egy olyan üzletet, ahol mindegyik megvásárolható. Ezután kérjétek meg az üzletvezetőt, hogy vezessék a nászajándéklistátokat. Ha nem szeretnétek ebbe a folyamatba belevonni az üzletet, akkor kérjétek meg az egyik közeli hozzátartozótokat, hogy kezelje ő a nászajándéklistát, a vendégek pedig nála érdeklődhetnének a lehetőségekről. Azt tanácsolom, hogy különböző értékű tárgyakat írjatok fel a listára, így minden vendég tud választani a pénztárcájához illő meglepetést.

 

5. Első házasok adókedvezménye

2015. január 1-jével bővült a személyi jövedelemadó-kedvezmények csoportja az első házasok kedvezményével. Azok az ifjú párok jogosultak erre, akik 2014. december 31-e után kötöttek házasságot. A kedvezmény csak abban az esetben jár, ha a házasságra lépők közül legalább az egyik félnek ez az első házassága. Ha ezekeknek a feltételeknek megfelel az ifjú pár, akkor együttesen havonta ötezer forint adónak megfelelő mértékben csökkenthetik az egyébként kötelezően fizetendő adójukat. Én azt tanácsolom, hogy a részletekért látogassatok el a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) honlapjára, ahol részletesen minden információt és az adatlapot is megtaláljátok erről a lehetőségről.   

6. Esküvői biztosítás

Külföldön igen népszerűnek mondható, de hazánkban még annyira nem elterjedt az esküvői biztosítás. Nem rossz gondolat, hiszen a nagy nap költségei sok esetben megközelítik, vagy éppen átlépik az egymillió forintot. Véleményem szerint megnyugtató, ha az önhibátokon kívül felmerülő káresemény költségeit kifizeti a biztosító. Joggal teszitek fel a kérdést, hogy vajon milyen káresemény történhet egy esküvőn? Nézzünk erre egy-két példát: váratlan esemény miatt le kell fújni az esküvőt, az est folyamán bekövetkezhet technikai meghibásodás, ami miatt nem tud játszani a zenekar vagy a DJ, tönkremegy az a memóriakártya, melyen az életetek legboldogabb napjának fotói vannak, betegség… Érdemes átgondolni ezt a biztosítási lehetőséget.

   

7. Mindig legyen B terv!

A forgatókönyv elkészítésénél mindig készítsetek egy úgynevezett „B” tervet, melyben azt gondoljátok ki előre, hogy mi lesz akkor, ha a szertartás előtt vagy után esni fog az eső. Hol lesz a csokordobás? Hol fognak gratulálni a vendégek? Mi lesz a helyszínre rendelt héliummal töltött lufikkal? A vendégek hová fogják rakni a vizes esernyőket a lakodalom helyszínén? Kinél lesz esernyő, és ki fogja fölétek tartani? A „B” tervnek köszönhetően egy hirtelen jött nyári zápor sem fogja káosszá varázsolni az esküvőtöket.

 

8. Házassági szerződés

Sokan úgy gondolkodnak a házassági szerződésről, hogy az egyenlő a bizalom hiányával, mások a felelősségteljes gondolkodás bizonyítékaként gondolnak rá. Általában azok szoktak házassági szerződést kötni, akik már rendelkeznek egy olyan komolyabb vagyonnal a házasságkötés előtt, mely elosztása egy esetleges válás során konfliktusokat okozna. A dokumentum létrehozásához és megkötéséhez minden esetben ügyvédre vagy közjegyzőre van szükség.     

9. Ne házasodj éhesen!

Ez egy nagyon fontos tanács. Biztosan nagyon izgulni fogtok a nagy napon, de hatalmas öngólt rúgtok magatoknak, ha nem esztek, és éhesen érkeztek a ceremóniára. Feszültek lesztek, leesik a vércukorszintetek, és nem tudjátok majd maximálisan kiélvezni életetek egyik legboldogabb napját. Természetesen nem arra gondolok, hogy a ceremónia előtt fogyasszatok el egy többfogásos ebédet, de valamit mindenféleképpen egyetek. 

 

10. Egy fotó a feldíszített teremről

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy nem kérik meg a fényképészt, hogy csináljon olyan képeket a lagzi helyszínéről, melyen még nincs vendég. Pedig a feldíszített üres terem megörökítése is egy soha vissza nem térő lehetőség, mert ha megérkeznek a vendégek, akkor már ezt az emléket nem lehet elkészíteni. 

Ha tetszett a cikk, és szívesen olvasnál további érdekességeket az esküvőkkel kapcsolatosan, akkor kedveld a Juhász Nándor Ceremóniamester facebook oldalt!


 
 
Hírlevél feliratkozás
 
No name
 
Esküvőjük időpontja: - date -
Tovább a blogra